dinsdag 2 juli 2013

Solliciteren: Wat is een goed CV (Curriculum Vitae)

Wat is een CV? Hoe ziet een goed CV er uit? Wat moet er minimaal in een Curriculum Vitae staan en hoe zorg je dat jouw cv opvalt tussen die van alle andere sollicitanten? Download het gratis CV sjabloon!

CV Curriculum Vitae

Veel mensen moeten er aan geloven in deze tijd. Solliciteren naar een nieuwe baan. Jong of oud, in deze crisistijd is het voor iedereen moeilijk. Met de hoge werkeloosheid is de concurrentie op de banenmarkt hoog en zal je dus veel uit de kast moeten halen om op te vallen tussen alle andere sollicitanten. Wat jou daarbij zal helpen is een goed, overzichtelijk cv.


Wat is de functie van een CV?

Het CV is in principe jouw verkoopinformatie. Je probeert jezelf te verkopen aan de toekomstige werkgever.

Wat is een CV of Curriculum Vitae?

Curriculum Vitae betekent letterlijk ‘Levensloop’. In feite is en CV een overzicht waarin al jouw gegevens als personalia, werkervaring, opleidingen, talenkennis, etc. vermeldt staan. Het CV verstuur je als bijlage bij jouw sollicitatiebrief. Het is in principe jouw visitekaartje en bepaalt samen met de brief of je uitgenodigd zal worden voor een sollicitatiegesprek. Omdat de mensen die de selectie zullen maken, zogenaamde recruiters, niet altijd de gelegenheid hebben om alles zorgvuldig door te lezen is het curriculum vitae een belangrijk document. Deze zal vaak als eerste worden gelezen en wanneer het aan veel eisen voor de functie voldoet wordt de sollicitatiebrief gelezen. Het is dus belangrijk om ook de nodige aandacht aan het CV te besteden.

Wat moet er minimaal in een CV staan?

Je kunt het CV opdelen in vijf hoofdonderwerpen: personalia, persoonsprofiel, opleidingen, werkervaring en overige informatie. Elk onderwerp heeft vervolgens weer een aantal items dat aan bod moet komen.
Wat zijn de items die aan bod moeten komen in een cv?

Personalia: Hier vermeld je jouw naam, adres, postcode/woonplaats, telefoonnummer, e-mailadres, geboortedatum/ -plaats, burgerlijke staat en jouw nationaliteit.

Persoonsprofiel: Vertel hier in het kort: Wie je bent, waar je goed in bent, welke goede karaktereigenschappen je hebt en wat jouw ambities zijn.

Opleidingen: Vermeld hier alle opleidingen en cursussen die je na de lagere school hebt gevolgd. Eventueel kan je de cursussen ook vermelden onder een apart kopje. Doe dit alles in omgekeerd chronologische volgorde. Dus meest recente opleiding bovenaan.

Werkervaring: alle werkervaring, betaald en onbetaald, inclusief eventuele stages. Doe dit eveneens in omgekeerd chronologische volgorde. Dus meest recente werkervaring bovenaan.

Stages zou je ook onder een apart kopje kunnen plaatsen. Plaats deze dan onder ‘Opleidingen’.

Overige informatie: Hier kan je nog extra informatie kwijt welke misschien van belang zou zijn bij de sollicitatie. Denk hierbij aan computerervaring, talenkennis, rijbewijs, hobby’s. Maar ook andere nevenactiviteiten als bijvoorbeeld secretaris van de hengelsportvereniging.

Hier vind je uitgebreide informatie en tips over het maken van een CV

Om jou op weg te helpen kan je een sjabloon van een CV downloaden. Hierin staan al de belangrijkste gegevens en kan je zelf jouw eigen gegevens invullen en een en ander toevoegen of verwijderen. Let er op dat je de tips in de bovenstaande link dan ook toepast. Het zal je zeker helpen om op te vallen tussen alle andere sollicitanten.

Download hier direct het CV sjabloon in Word. Dit document is een .docx document. Wanneer je werkt met een oude Word-versie zal deze download niet naar behoren werken. Wanneer je graag het document in een .doc formaat wilt ontvangen kan je een mail sturen, dan stuur ik het je zo snel mogelijk toe.
Zoek je nog meer informatie over solliciteren?
Bestel je boeken voor 23.00 u bij Bol.com en ontvang morgen je spullen al in huis!

Bekijk op bol.com
Bezuinig- en bespaar tips

Zoek je nog tips om te bezuinigen en te besparen? 

- Geld besparen met autorijden
- Geld besparen op boodschappen
- Geld besparen op energie
- Geld besparen met korting websites en online veilingen
- Extra geld verdienen met online schrijven

Geen opmerkingen:

Een reactie posten